Ga naar de inhoud

Bijzondere whisky's van Signatory Vintage!

Signatory Vintage, een onafhankelijke bottelaar, in 1988 opgericht door Andrew Symington als resultaat van zijn verlangen om ‘in te stappen’ in de whisky-industrie. Hij begon vaten te kopen en bracht zijn eerste botteling uit – een Glenlivet uit 1968 voor Japan – in 1988. Er volgde een opmerkelijke reeks releases van geweldige whisky’s onder wat nu de ‘Ink Pot’-labels worden genoemd. Er waren single casks en small batch-bottelingen op zowel vatsterkte, 46% als 43%. Andere reeksen waren onder meer Dun Eideann, The Un-Chillfiltered Collection en verschillende versies van de Signatory Vintage-serie. Signatory werd ook gebotteld voor de First Cask-serie van Direct Wines. De voorraad die Andrew in de loop der jaren heeft verzameld, zijn de geschiedenis van de whisky ingegaan en sommige ervan zijn nu legendarisch. De Laphroaigs uit de jaren zestig en zeventig, de Macallan uit 1949, de Port Ellens uit de jaren zeventig, de Ardbegs uit 1967: ze zijn nu allemaal enorm gewild en uiterst zeldzaam!

Meer dan welk bedrijf dan ook is Signatory de belichaming van de moderne, succesvolle onafhankelijke bottelaar. Zelfs tot op de dag van vandaag heeft Andrew ervoor gezorgd dat hij een uitstekende voorraad aanhield en dat hij niet al zijn goede vaten te snel op de markt bracht. Er zullen waarschijnlijk nog jaren geweldige bottelingen volgen… Deze week zijn er bij DH17 enkele hele speciale bottelingen van Signatory binnen gekomen, onder de noemer “Symington’s Choice” – enkele van Andrew’s pareltjes;

SIGNATORY VINTAGE OLD SCHOOL MALTS (OVER) 31 YEARS OLD

De Old School Malts Blended Malt bestaat uit vele malts van producenten uit heel Schotland, waaronder veel ‘spookdistilleerderijen’. In deze blended malt zitten whisky’s van Ardbeg, Balvenie, Bruichladdich, Banff, Brora, Caperdonich, Clynelish, Coleburn, Convalmore, Dallas Dhu, Dunglass, Dufftown, Glen Albyn, Glen Mhor, Glenfarclas, Glendronach, Glen Garioch, Glenugie, Glenlochy, Glenury, Imperial, Killyloch, Lagavulin, Laphroaig, Ledaig, Littlemill, Linlithgow, Lochside, Longrow, Macallan, Millburn, Oban, Pittyvaich, Pulteney, Port Ellen, Rosebank, Springbank, Scapa, Strathisla, Talisker en nog veel meer! (104 distilleerderijen in totaal!)  Alle componenten zijn 31 jaar of ouder. Na de vatting rijpte de whisky nog 26 jaar in sherry butts. In 2024 werden er 1.148 flessen (de bekende fraaie Ibisco decanters) gebotteld, op een vatsterkte van 43,5% alc., zonder toegevoegde kleur of koude filtratie. De whisky is zeer beperkt beschikbaar (we hebben slechts een paar flessen ) en deze whisky kost € 349,99 per fles (uitverkocht)

SIGNATORY VINTAGE BUNNAHABHAIN 22 YEARS OLD “SYMINGTON’S CHOICE”

Bunnahabhain 22 Year Old is een single malt Schotse whisky gedistilleerd in de Bunnahabhain-distilleerderij en 22 jaar gerijpt in een Oloroso Sherry Butt. De whisky heeft gerijpt op vatnummer #1438, en werd begin 2024 Cask Strength gebotteld door Signatory Vintage op 56,5% alc. zonder kleur- of koelfiltratie voor hun topklasse Symington’s Choice-serie. Deze 22 jaar oude Bunnahabhain uit 2001 rijpte de volledige termijn in vat 1438, een Oloroso sherrybutt die 427 flessen opleverde bij een natuurlijke vatsterkte van 56,5%. Lang gerijpte sherry Bunna is altijd uitstekend, en deze “Symington’s Choice”-bottelingen zijn uniform voortreffelijk – dit lijkt opnieuw een winnaar! Deze Single Cask Bunnahabhain 22yo. is zeer beperkt verkrijgbaar, kost € 239,99 per fles >> online bestellen (slechts 1 fles beschikbaar)

  • Neus: Rijk gedroogd fruit, zoals rozijnen en vijgen, vermengen zich met nootachtige tonen van amandelen en hazelnoten.
  • Smaak: Er is een diepe complexiteit met hints van eikenkruiden en pure chocolade. De sherry-invloed is uitgesproken en biedt een fluweelzacht mondgevoel en laagjes zoetheid, in evenwicht gehouden door een vleugje ziltigheid uit de kust.
  • Finish: de afdronk is lang en bevredigend, met aanhoudende smaken van gedroogd fruit, karamel en een zachte warmte die doet denken aan een vreugdevuur aan de kust.
 
WHISKY VAN DE MAAND APRIL: SIGNATORY VINTAGE TEANINICH 2009/13 YEARS OLD BOLGHERI RED WINE CASKS

Onze whisky van de maand April hebben we ook maar meteen uit het fantastische aanbod van Signatory Vintage gekozen.. Op aanraden van de importeur kozen we voor deze Teaninich gerijpt in Ex-Bolgheri rode wijnvaten! Het is een vatting van 4 vaatjes (#8, #17, #18 & #19) Je ziet niet veel single malt van de Teaninich Distillery, wat jammer is, want ze maken geweldige whisky’s! (het is één van Johan’s favoriete whisky’s!) Wat wel een geluk is, is dat we hier een prachtige 13 jaar oude whisky van Teaninich hebben, die in 2009 werd gedistilleerd en rijpte in first-fill Bolgheri rode wijn hogsheads, voordat hij door Signatory Vintage werd gebotteld voor zijn Un-Chillfiltered Collection op 46% alc. Deze whisky is beschikbaar zo lang de voorraad strekt voor € 65,- per fles! >> online bestellen

  • Neus: pittige bramen, kersen, gedroogd hooi en eikenachtige vanille.
  • Smaak: het volle moutkarakter wordt vergezeld door rode bessen, zoethout, piment en een vleugje stroop.
  • Finish: peper en wat aardse kruiden.