Ga naar de inhoud

Bruichladdich lanceert Octomore Batch 14!

Islay-distilleerderij Bruichladdich heeft de 14e jaarlijkse release van Octomore gelanceerd. Octomore is de serie single malt Schotse whisky’s die Bruichladdich aanprijst als ‘de zwaarst geturfde Schotse whiskyserie ter wereld’.

“Alles wat we doen bij de Bruichladdich-distilleerderij gaat over het onderzoeken van de fundamenten van het maken van whisky – overwegen hoe en waar ons ruwe ingrediënt wordt verbouwd, het begrijpen van de invloed van het terroir en het experimenteren met een verscheidenheid aan vaten”, zei Bruichladdich-hoofddistilleerder Adam Hannett in een persbericht. . “Deze basisprincipes zijn inherent aan elke Octomore-serie, en de nieuwste collectie is niet anders. Elk van de 14s heeft zijn eigen karakter en blijft tegelijkertijd trouw aan het Octomore-DNA, en deze serie laat zien wat er kan worden bereikt als we elk element in ogenschouw nemen dat bijdraagt aan de diepte, balans en complexiteit van elke druppel whisky.”

Het trio whisky’s in batch 14 zijn elk uitgegeven in beperkte oplage en zijn elk vijf jaar oud. Octomore batch 14 bevat de volgende 3 whisky’s:

OCTOMORE 14.1

Beschreven als de “ruggengraat” van de serie, wordt 14.1 gemout tot 128,9 ppm. Ppm staat voor parts per million en is de maatstaf die het fenolgehalte van gemoute gerst in whisky beschrijft; in essentie vertelt ppm hoe zwaar geturfd een whisky is. Gebotteld op 59,6% alc., werd Octomore 14.1 gerijpt in first-fill ex-Amerikaanse bourbonvaten.

 • Kleur: licht amber
 • Neus: Gerookte vanille, zoete karamel en toffee tonen open in de neus, met roetachtige rook in balans met delicate kokosnoot en geschaafde amandelen. Er is een onmiskenbare aardse rokerigheid en een vleugje citrus, terwijl de citroenmeringuetaart door rijk barbecuevarkensvlees snijdt.
 • Smaak: Heldere citrus, rook en een duidelijke mineraliteit komen door in de mond, gevolgd door verkoold eikenhout en strandvuur. Toffee en romige vanille zijn in balans met de aardse rook, met heldere tonen van peer, kruisbes en groene appel die tegelijkertijd helderheid en diepte toevoegen. Gebrande koffie, hints van kruidnagel en nootmuskaat komen naar voren, met een zachte hint van heidehoning.
 • Afdronk: Butterscotch en vanille worden in evenwicht gebracht met de kenmerkende aardse turfrook van Octomore en een vleugje zoutnevel, met gebrande heide en gaspeldoornbloemen die zich op de afdronk nestelen.
 
OCTOMORE 14.2

Gerijpt in 44% second-fill Amarone-vaten, 40% first-fill Oloroso-hogsgeads en 16% first-fill Amarone-vaten, wordt Octomore 14.2 gebotteld op 57,7% alc. en heeft hetzelfde 128,9 ppm-gehalte als de 14.1.

 • Kleur: diep amber
 • Neus: Leer, pruimen, rode bessen en gemoute gerst komen naar voren, gevolgd door geroosterd eikenhout en hints van kaneel, groene appel en zwarte peper. Golven van rook en opvallend rood fruit volgen, aangevuld met graantonen van mout en pap. De turfrook is droog en broeierig, met een vleugje gebrande heide en subtiele pijptabak van het eikenhout.
 • Smaak: De invloed van Europees eikenhout is niet te missen, met een vleugje droogheid in balans met de levendigheid van houtkruiden, gerookt eikenhout en gebrande koffie. Barbecuezoetheid en een vleugje zwarte peper worden aangevuld met rijke fruitcake en gedroogd fruit. Een druppel water opent de rook en fruitige zoetheid uit de wijnvaten, waardoor een prachtig evenwicht ontstaat terwijl tonen van appel en peer groeien met de dram.
 • Afdronk: Gerookte mout, smeulend eikenhout en zeezout nestelen zich in de afdronk, terwijl de kenmerkende aardse rook van Octomore blijft hangen.
 
OCTOMORE 14.3

De meest turfachtige van het stel, Octomore 14.3, is geturfd tot 214,2 ppm en gerijpt in een gelijkmatige verhouding van first-fill bourbonvaten en second-fill wijnvaten. Dit is niet alleen de meest turfachtige van de 14e Octomore-release, het is ook de krachtigste, gebotteld op 61,4% alc.

 • Kleur: Puur goud
 • Neus: Je wordt meegenomen naar de binnenplaats van de Bruichladdich-distilleerderij en de aroma’s van hete, zoete puree zijn onmiskenbaar in de neus. Deze zachte, koekjesachtige mout wordt gevolgd door turfrook en een assortiment zoet, steenfruit, met rijpe abrikozen, perzik en met honing besprenkelde peren. Gekonfijte citroenschillen voegen een vleugje citrus toe, in balans met butterscotch, honingraat, chocolade en vanille-ijs.
 • Smaak: Delicate eiken tonen komen onmiddellijk naar voren, gevolgd door de aanwezigheid van smeulende turf. Bloemige hints van gaspeldoorn en kamperfoelie stijgen boven de moutige, op Islay geteelde gerst uit, die rijk en zoet is met romige pap- en graantonen. De structuur van Frans eikenhout samen met de zoete vanille en toffee van Amerikaans eikenhout combineren prachtig en zorgen voor een harmonieus evenwicht in de mond.
 • Afdronk: Gemoute gerst en aardse rook domineren, gevolgd door aanhoudende tonen van zoete gerstesuiker. Karamel en vanille voegen een laatste vleugje afgeronde zoetheid toe.

 

DH17 heeft 3 complete sets van deze Octomore Batch 14 beschikbaar, welke je als complete set kunt kopen via onze webshop voor € 639,99 per set a 3 flessen – Losse flessen zijn alleen beschikbaar van de 14.1 & 14.2 >> online bestellen