Ga naar de inhoud

Compass Box presenteert de Hedonism 2024 Annual Release!

In 2000 creëerde John Glaser, whiskymaker van Compass Box, de allereerste Blended Grain Whisky die op de markt werd gebracht; Hedonism. Hiermee heeft hij het Schotse whiskylandschap voor altijd veranderd… 

John Glaser, de voormalige marketingdirecteur van Diageo en eigenaar van Compass Box, richtte zijn start-up op in 2000. Hij creëerde zijn eerste blended whisky in zijn keuken om zijn onderneming te lanceren. De blend, beperkt tot slechts 690 flessen, bestond uit whisky’s van gesloten graandistilleerderijen Caledonian (1988) en Cambus (1993), en het zou uiteindelijk de eerste blended Schotse graanwhisky op de markt worden: Hedonism. De naam van de blend werd gekozen om de interactie tussen gedistilleerde drank en hoogwaardig hout te vieren, wat resulteerde in plezier en genot. Door een blended grain whisky zonder leeftijdsverklaring te introduceren, betrad John onbekend terrein dat de weg zou wijzen naar transparantie en consumentenacceptatie en andere bedrijven zou aanmoedigen om Single Grain whisky’s te gaan bottelen. Er was moed voor nodig, en zijn beslissing was baanbrekend!

De afgelopen 23 jaar is Hedonism een kernonderdeel van het Compass Box-merk gebleven, heeft het talloze prijzen gewonnen en is het een vaste waarde geworden in de kast van veel whiskyfans. Het kaliber van whisky’s dat ze bij Compass Box nodig hebben voor Hedonism is steeds moeilijker te vinden geworden, en dat is de reden waarom deze prachtige whisky gediscontinueerd zal worden.

Vanaf nu en in de toekomst zal in plaats van de Hedonism zoals deze bekend en geliefd is uit de core-range van Compass Box, vervangen worden door  een beperkte jaarlijkse uitgave. Een Annual Release van de Hedonism, met telkens een andere samenstelling en/of vatrijping. Deze eerste Annual Release, Hedonism 2024, combineert whisky’s van de Cameronbridge, Port Dundas en Girvan distilleerderijen, allemaal gerijpt in first-fill bourbonvaten. De blend is gemaakt door whiskymakers John Glaser en Alex Saxon. Bovendien zal het nieuwe tijdperk van het hedonisme verschillende vrouwelijke kunstenaars omvatten om de gratie en kracht van de oorspronkelijke hedonistische vrouw te laten zien, elk op hun unieke manier. De eerste release bevat een stuk van de gevierde kunstenaar Stephanie Rew uit Edinburgh. Ze combineert traditionele verguldingstechnieken uit de vroege renaissance met een hedendaags schilderkundig lexicon.

Hedonism 2024 bevat de laatste voorraad graanwhisky’s die in de jaren negentig zijn gedistilleerd, een periode waarin sommige van de distilleerderijen maïs in hun receptuur gebruikten. Dit geeft een verbeterd boterachtig gewicht aan de algehele compositie. Je kunt een complex scala aan patisserie-aroma’s verwachten, met exotische vanille en karamel met kruidnagel. Lagen romige custard komen in de mond, met accenten van honing en mascarpone. In de afdronk verschijnt een delicaat citrusaccent. 

  • Compass Box Hedonism 2024 kost € 100,- per fles, en kun je hier online bestellen (zo lang de voorraad strekt)
  • Gebotteld op 43% alc., in December 2023
  • Wereldwijde uitgave van 7.746 flessen
  • Hoofdwhiskymaker: James Saxon