Ga naar de inhoud

Gin & Tonic Proeverij!

De voorbereidingen:

Voor we gaan proeven is het handig om alle benodigdheden klaar te hebben staan. Wat heb je nodig voor de proeverij:

 • Glaswerk – het leukste is het als je 6 glazen hebt zodat je evt. later nog eens terug kunt komen op een eerder geproefde gin. Ik zou wijnglazen aanbevelen, daarin kun je 1/2 G&T’s maken wat voor de proeverij ruim voldoende is!
 • IJsklontjes – reken op ca. 1 kilo per persoon
 • Garnerning – leg alvast de juiste garnering klaar (met evt. snijplank & mesje) 
 • Tonic – leg de flesjes voor de proeverij even in de koelkast. Per G&T heb je 1/2 flesje tonic nodig.
 • Misschien iets lekkers voor bij de Gin & Tonic? Iets te snacken 😉

Een klein stukje geschiedenis

Hoe maak je een Gin & Tonic:

De ‘perfect serve’ Gin & Tonic maak je met 50 ml. gin naar keuze geschonken over veel ijs in een copa-glas. Hieroverheen giet je ca. 150 ml. bijpassende tonic. Over een barlepel of langs de rand van het glas gieten om zo de bubbels langer te laten bruisen en de aroma’s optimaal te laten vrijkomen. Garneren met botanicals of fruit naar keuze.

Hoe garneer je je G&T?

Garnering is belangrijk voor het uiterlijk én de smaak van de Gin & Tonic! Wanneer je je G&T ziet moet je daar meteen enorme zin in krijgen 😉 Garnering kan daarin een belangrijke rol spelen, het geeft je G&T net dat beetje meer! Garneer altijd met iets dat ook in de gin zit. Bijv. Hendricks met komkommer, Nolet met framboos etc. Houdt het simpel, less is more. Het moet er mooi uitzien maar ook praktisch (drinkbaar!) zijn en natuurlijk iets toevoegen aan de smaak. Gedroogde garnering is vaak alleen voor zicht, bijv. jeneverbes geeft pas smaak af als deze hele dag in de gin ligt te weken.

De te proeven gin's:

Voor deze proeverij heb je de 6 gin’s van ons ontvangen, en Franklin & Sons Indian Tonic. We gebruiken voor een proeverij het liefste elke keer dezelfde tonic (zonder extra smaakje!) omdat je dan het beste de verschillen proeft tussen de gin’s. De gin’s kunnen het beste in de volgende volgorde worden geproefd:

 1. Chase GB “Extra Dry’ Gin
 2. Bobby’s Schiedam Dry Gin
 3. Levantine Gin
 4. Chase Pink Grapefruit & Pomelo Gin
 5. Chase Rhubarb & Bramley Apple Gin
 6. Scapegrace Black Gin

 

Lekker proeven! De gin's verder uitgelicht:

CHASE GB EXTRA DRY GIN

Gemaakt met 10 botanicals waaronder zowel de jeneverbes als de knoppen van de conifeer, kaneel, nootmuskaat, gember, amandel, kardemon, kruidnagel, zoethout en citroen. Heerlijk traditioneel droog met toetsen van jeneverbes, citrus, specerijen en donkere chocolade. Typische London Dry gin waarbij de jeneverbes de boventoon voert in de Gin-Tonic. Klassiek.

Schenk 25 ml (half flesje) gin in het glas, vul op met ijsblokjes & tonic, garneer met gember & schijfje limoen.

LEVANTINE GIN

De Levantine Gin is een Israelische gin van de Milk & Honey distilleerderij. De gin wordt op dezelfde manier gemaakt als de whisky van de distilleerderij, van 100% gemoute gerst. Voor de gin worden daaraan jenever bessen en botanicals van de Levinsky markt aan toegevoegd. Dat zijn kaneel, kamille, zwarte peper, citroen schil, verveine, koriander en hysop.

Garneren met schijfje citroen

BOBBY’S SCHIEDAM DRY GIN

Bobby’s Dry Gin is een geurige en complexe gin, gemaakt met een combinatie van lokale en exotische kruiden. Traditionele Indonesische kruiden en specerijen geven Bobbys Dry Gin zijn uniek smaakprofiel. Ze gebruiken alleen de beste kruidnagel, koriander, citroengras en cubeb peper om de karakteristieke smaak van Bobby’s te creëren.

Garneren met schijfje sinaasappel & kruidnagel (in de schil v/d sinaasappel steken ivm verslikken ;-))

CHASE PINK GRAPEFRUIT & POMELO GIN

Pink Grapefruit & Pomelo gin. Bitter-zoete gin met een prachtige frisse ondertoon… Garneren met schijfje grapefruit of limoen

– – –

Field-to-bottle… Dat is wat ze doen bij de Chase Farm Distillery in Herefordshire, Engeland. Bij Chase verbouwen ze hun eigen appels en aardappels, om daar hoogwaardige Single Estate vodka’s en gin’s van te produceren. Deze distilleerderij verbouwt dus zelf zijn ingrediënten, distilleert ze ook helemaal zelf én ‘bottled’ ze zelf, allemaal op dezelfde lokatie. Best cool dus ? De zorg en aandacht voor hun producten heeft geresulteerd in verschillende awards.

CHASE RHUBARB & BRAMLEY APPLE GIN

Mooi & smaakvol! Rabarber & appel geven deze gin een fris-zure verfijnde smaak mee. Lekker in een G&T, maar zeker ook de moeite waard in een cocktail met bijv. citroensap & troebele appelsap)

Garneren met schijfje appel of limoen

SCAPEGRACE BLACK GIN

De nieuwste creatie van Scapegrace Gin is er eentje om achterover van te vallen! Ze zijn erin geslaagd om de eerste gin ter wereld met een natuurlijke zwarte kleur te creëren. Door verschillende botanicals bij elkaar te mengen, bekomt men de prachtige zwarte kleur. Wat deze gin nog specialer maakt, is dat als er tonic wordt bijgevoegd, de gin een prachtige rose-paarsachtige kleur krijgt.

Scapegrace Black biedt de overduidelijke geur van jeneverbessen en aardse toetsen. Na verloop van tijd komt ook zijn tropische zoetigheid boven. Bij het proeven van deze verfrissende gin komen de smaken van zoete aardappel en ananas onmiddellijk naar voren. Daarnaast kan je genieten van zijn volle en bloemige smaak, waarbij citrus toetsen ook duidelijk aanwezig zijn.

Garneren met rood fruit of schijfje citroen

Natuurlijk maakt iedere gin een andere, unieke Gin & Tonic. Verschillende gin’s zorgen voor verschillende gin-tonic’s. De keuze is aan jou! Je kunt gaan voor een droge krachtige gin, een lichte soepele gin, een fruitige gin, een ‘nieuwe stijl’-gin met bijzondere kruiden en fruit: elke gin maakt weer een andere combinatie. Wat vooral belangrijk is; proeven & genieten!