Ga naar de inhoud

Murray McDavid; the art of maturation

Murray McDavid, opgericht begin 1994, is snel uitgegroeid tot een toonaangevende bottelaar van Schotse whisky. Een van de eersten die een verscheidenheid aan interessante vaten in de Art of Maturation begon te gebruiken om Inspired Scotch Whisky te produceren.

Murray McDavid werd opgericht door de Londense wijnhandelaren Mark Reynier, Simon Coughlin en Gordon Wright van Springbank Distillery. Ze verwierven al snel een reputatie voor het rijpen van whisky in interessante vaten, vooral in vaten van goede wijn. In 2000 begon het Murray McDavid-team met de heropening van de gesloten Bruichladdich-distilleerderij op Islay, waarbij ze de hulp inriepen van Jim McEwan, Islay’s meest gevierde Master Distiller. In 2012 kocht sterke drankengigant Remy Cointreau de Bruichladdich-distilleerderij en Murray McDavid. Later werd Murray McDavid verkocht aan de huidige eigenaren, de toonaangevende Schotse whiskymakelaar Aceo Ltd. Tegenwoordig is de thuisbasis van Murray McDavid de Coleburn-distilleerderij in Speyside, waar we de traditie voortzetten van het bottelen van kunstzinnig gerijpte Schotse whisky.

The Art of Maturation

Het rijpingsproces is van het grootste belang bij het creëren van geweldige Schotse whisky. Het plaatsen van heldere, nieuwe gedistilleerde drank in een eikenhouten vat is het rijpingsproces van whisky. Het selecteren van de houtsoort en hoe lang de spirit rijpt is de kunst van het rijpen.

De afgelopen kwart eeuw is ons Whisky Creations-team prominente vernieuwers geweest op het gebied van vatrijping, waarbij de status quo van de Schotse whisky-industrie werd uitgedaagd. Ons team stelde de standaardconventies voor het rijpen van whisky in gewone vaten in vraag en ontwikkelde visionaire rijpingstechnieken, op zoek naar uitzonderlijk goed geproduceerde eikenhouten vaten van de allerbeste wijngaarden, bodega’s in heel Europa en whiskymakers uit Amerika. Dit is geïnspireerde Schotse whisky.

Wij begrijpen het belang van rijping bij het maken van uitzonderlijke Schotse whisky. Ongeveer 75% van de smaak van een whisky zal zich uit het vat ontwikkelen. Daarom gebruiken we het allerbeste hout, niet alleen om het natuurlijke karakter van spirit in evenwicht te brengen, maar ook om het geleidelijk te ontwikkelen tot iets werkelijk buitengewoons. Dat is de kunst van rijping.

Murray McDavid whisky's

Onze bekroonde whisky, het huis van Murray McDavid, is gevestigd in de Coleburn-distilleerderij, in het hart van de Schotse Speyside-regio, en rijpt whisky in hoogwaardige eikenhouten vaten van over de hele wereld. Binnen de range van whisky’s uitgebracht door Murray McDavid heb je de volgende ‘lijnen’;

  • MISSION GOLD: Mission Gold presenteert onze prestigecollectie vintage, zeldzame en uitzonderlijke single malts, granen en blended whisky’s.
  • THE BENCHMARK: De Benchmark vormt het hart van ons assortiment en biedt uitstekende single malts die de kunst van het rijpen onder de aandacht brengen.
  • MYSTERY MALTS: Onze Mystery Malts bieden speciaal geselecteerde single malts om nieuwsgierige whiskyliefhebbers te puzzelen en te vermaken.
  • SELECT GRAIN: Select Grain pronkt met onze single grain whisky’s, kunstig gerijpt om het karakter van deze lichtere en zoetere drank naar voren te brengen.
  • THE VATTING: The Vatting combineert hoogwaardige single malts om whisky’s te produceren die goed uitgebalanceerd en vol persoonlijkheid zijn.
  • CRAFTED BLEND: Onze Crafted Blend harmoniseert vakkundig gerijpte single malt- en graanwhisky’s met elkaar, waardoor uitzonderlijk goed uitgebalanceerde drams ontstaan.
  • CASK CRAFT: Cask Craft is een nieuwe collectie kunstzinnig gerijpte single malts afgewerkt in Sherry, Port, Bourbon, Madeira, wijnvaten om verschillende houtafwerkingen te laten zien.

2 nieuwe "Benchmark" Single Malts nu binnen;

Deze week kregen wij 2 nieuwe Single Malt’s van Murray McDavid binnen uit de winter release, beiden toffe whisky’s in beperkte oplage beschikbaar..

We hebben als eerste de Murray McDavid Mystery Malt – Safe Havens 2014/8yo. Sain-Julien wine cask. Van de westkust van Schotland, gedistilleerd in een distilleerderij gebouwd in 1798 op het eiland Mull… komt deze sprankelende Single Malt als Mystery Malt. Deze distilleerderij bekend als “Safe Haven” heeft een herkenbare smaak waar vele turfliefhebbers van zullen genieten. 

NEUS: Rokerige bessen, een ziltige zeewind, verse mout
SMAAK: Ziltige turf, kersen, gezoute vlees
AFDRONK: Zeer lang en aangenaam. Zoet fruit, vriendelijke aanhoudende rook

Daarnaast hebben we een hele mooie Single Malt uit de Benchmark-serie; de Murray McDavid Dalmunach 7 Years Old – PX sherrycask finish. Voor het eerst in de Benchmarklijn, Dalmunach! Deze relatief nieuwe distillery die is gebouwd op de plek waar oorspronkelijk de Imperial distillery stond, staat garant voor heerlijke fruitige spirit. Deze Dalmunach is ook zeker geen uitzondering.

NEUS: Rijk en heerlijk romig. Verse dadels en praline crème.
SMAAK: Zeer vol en luxe. Bosbessentaart, kaneel en licht gesuikerde amandelen.
AFDRONK: Lang en aangenaam. Zachte zoete karamel en fruitige ontbijtgranen.

Beide whisky’s zijn vanaf deze week te koop in beperkte oplage voor € 69,99 per fles! Je kunt ze in de winkel komen proeven als je wilt, of meteen hier online bestellen 😉