Online Cocktail Workshop

De voorbereidingen:

Voor we gaan proeven is het handig om alle benodigdheden klaar te hebben staan. Wat heb je nodig voor de proeverij:

  • Glaswerk – het leukste is het als verschillende glazen hebt voor de verschillende cocktails
  • IJsklontjes – reken op ca. 1 kilo per persoon
  • Garnerning – leg alvast de juiste garnering klaar (met evt. snijplank & mesje) 
  • Tonic/Mixers – leg de flesjes voor de proeverij even in de koelkast, zodat ze koud geschonken kunnen worden
  • Misschien iets lekkers voor bij de Cocktails? Iets te snacken 😉

Een klein stukje geschiedenis

Cocktail Nr.1; Espresso Martini

De Espresso Martini is een koude, op koffie gebaseerde cocktail die gecreëerd werd in de jaren 80, in Londen. De cocktail kan op verschillende manieren gemaakt worden en er zijn vele recepten te vinden. Allen bevatten koffie, vodka en suiker en daarnaast is variëren op vele manieren mogelijk!

Het recept van de Espresso Martini zoals wij die maken is als volgt:

  • 40 ml. vodka
  • 30 ml. Sterke koffie / Espresso
  • 20 ml. koffielikeur
  • 5 a 10 ml. Caramel siroop
  • Garneren met 3 koffieboontjes

De bruine suiker/caramel siroop kun je heel gemakkelijk zelf thuis maken door 50% bruine suiker en 50% heet water te mengen. Dit laat je afkoelen en je hebt je eigen ‘homemade’ siroop! Wij gebruiken de caramel-siroop van Monin welke je (o.a.) kunt kopen bij groothandels en koffie-zaken. Of bij ons natuurlijk 🙂

Deze cocktail serveer je in een mooie coupe of martini-glas. Door het shaken krijg je een mooie schuimlaag, hierop kun je 3 koffieboontjes leggen ter garnering. De cocktail heeft een mooie caramel-twist!  

Cocktail Nr. 2; Ketel Hard Lemonade

Het recept van de Ketel Hard Lemonade:

  • 30 ml. Ketel 1 Jonge Jenever
  • 30 ml. Pinky Rose Spiced Lemon & Rose siroop
  • 100 ml. soda-water
  • Garneren met schijfje limoen & citroen

 

Deze cocktail serveer je in een longdrink-glas. De cocktail bouw je op in het glas door de jenever & siroop in het glas te gieten, vervolgens het glas opvullen met soda-water en garneer ‘m met een schijfje limoen & schijfje citroen! Een heerlijk verfrissende, fruitige cocktail.

Cocktail Nr. 3; Teeling's Apple of my Eye

Deze cocktail is fruitig, zacht-zoet en heel makkelijk zelf te maken! Het recept is als volgt:

  • 40 ml. Teeling Small Batch Whiskey
  • 90 ml. Troebele appelsap 
  • 20 ml. Honingsiroop*
  • Garneren met schijfjes appel en/of kaneelstokje

 

Deze cocktail kun je ook serveren in een mooi longdrink-glas of een “tumbler”  met crushed ijs… Heerlijk! Garneren kan met schijfjes appel en een stokje kaneel. 

*de honingsiroop kun je heel gemakkelijk zelf thuis maken door 50% honing te mengen met 50% heet water. 

Cocktail Nr. 4; Tot' Fashioned

Een rum-variant op de welbekende Old Fashioned! Een prachtige cocktail waarin de rum supergoed tot zijn recht komt. Je maakt ‘m heel gemakkelijk zelf thuis, het recept is als volgt:

  • 50 ml. Black Tot Rum
  • 10 ml. Suikersiroop 
  • 5 ml. Cointreau/Triple Sec
  • Garneren met sinaasappelzeste

 

Deze variant op de Old Fashioned kun je ontzettend veel mee ‘spelen’ Gebruik bijv. pure chocolade schaafsel als garnering, gebruik Angostura Aromatic Bitter als je de cocktail iets kruidiger wilt hebben, experimenteer met je siroop door hier bijv. kruidnagel aan toe te voegen of andere kruiden … mogelijkheden genoeg!