Online Cocktail Workshop

De voorbereidingen:

Voor we gaan proeven is het handig om alle benodigdheden klaar te hebben staan. Wat heb je nodig voor de proeverij:

  • Glaswerk – het leukste is het als verschillende glazen hebt voor de verschillende cocktails
  • IJsklontjes – reken op ca. 1 kilo per persoon
  • Garnerning – leg alvast de juiste garnering klaar (met evt. snijplank & mesje) 
  • Tonic/Mixers – leg de flesjes voor de proeverij even in de koelkast, zodat ze koud geschonken kunnen worden
  • Misschien iets lekkers voor bij de Cocktails? Iets te snacken 😉

Een klein stukje geschiedenis

Cocktail Nr. 1; Festive o'Clock

Het recept van deze toffe, feestelijke Gin & Tonic:

  • 50 ml. Six o’Clock Gin
  • 150 ml. Six o’Clock Tonic
  • Garneren met takjes rozemarijn & 2 frambozen
 

Deze klassieker serveer je in een Copa-glas (of luxe, groot wijnglas) De G&T maak je door het glas te vullen met voldoende ijsklontjes, giet hierbij de Gin en dan de Tonic. Garneer met een takje rozemarijn waar je 2 frambozen aan rijgt. Ziet er tof uit en is mooie smaak-sensatie!!

Cocktail Nr.2; Espresso Martini

De Espresso Martini is een koude, op koffie gebaseerde cocktail die gecreëerd werd in de jaren 80, in Londen. De cocktail kan op verschillende manieren gemaakt worden en er zijn vele recepten te vinden. Allen bevatten koffie, vodka en suiker en daarnaast is variëren op vele manieren mogelijk!

Het recept van de Espresso Martini zoals wij die maken is als volgt:

  • 40 ml. Ketel One vodka
  • 30 ml. Sterke koffie / Espresso
  • 20 ml. Fair koffielikeur
  • 5 a 10 ml. Caramel siroop
  • Garneren met 3 koffieboontjes

 

De bruine suiker/caramel siroop kun je heel gemakkelijk zelf thuis maken door 50% bruine suiker en 50% heet water te mengen. Dit laat je afkoelen en je hebt je eigen ‘homemade’ siroop! Wij gebruiken de caramel-siroop van Monin welke je (o.a.) kunt kopen bij groothandels en koffie-zaken. Of bij ons natuurlijk 🙂

Deze cocktail serveer je in een mooie coupe of martini-glas. Door het shaken krijg je een mooie schuimlaag, hierop kun je 3 koffieboontjes leggen ter garnering. De cocktail heeft een mooie caramel-twist!  

Cocktail Nr. 3; Teeling's Apple of my Eye

Deze cocktail is fruitig, zacht-zoet en heel makkelijk zelf te maken! Het recept is als volgt:

  • 40 ml. Teeling Small Batch Whiskey
  • 90 ml. Troebele appelsap 
  • 20 ml. Vanille/Peren siroop
  • Garneren met schijfjes appel en/of kaneelstokje

Deze cocktail kun je ook serveren in een mooi longdrink-glas of een “tumbler”  met crushed ijs… Heerlijk! Garneren kan met schijfjes appel en een stokje kaneel. 

Cocktail Nr. 4; Spiced Old Fashioned

Een rum-variant op de welbekende Old Fashioned! Een prachtige cocktail waarin de rum supergoed tot zijn recht komt. Je maakt ‘m heel gemakkelijk zelf thuis, het recept is als volgt:

  • 50 ml. La Hechicera Rum
  • 10 ml. Homemade speculaas-suikersiroop 
  • Garneren met schijfje gedroogde sinaasappel

 

Deze variant op de Old Fashioned kun je ontzettend veel mee ‘spelen’ Gebruik bijv. pure chocolade schaafsel als garnering, gebruik Chocolade Bitter als je de cocktail iets ‘dieper’ wilt hebben, experimenteer met je siroop door hier bijv. kruidnagel aan toe te voegen of andere kruiden … mogelijkheden genoeg!