Ga naar de inhoud

Peat-week bij DH17!

Van 17 Februari t/m 26 Februari 2022!

Van 17 Februari tot en met 26 Februari 2022 staan álle peated/smokey whisky’s bij DH17 extra in het zonnetje! “Peated” ofwel geturfde whisky krijgt een rokerige smaak door verbindingen die vrijkomen bij de turfvuren die worden gebruikt om gemoute gerst te drogen. De duur en intensiteit van blootstelling aan de turfrook bepalen de kracht van deze smaak, evenals de kenmerken van de turf zelf. Maar hoe is deze stijl whisky ontstaan en waarom is hij nu zo populair?

Laten we beginnen met de turf… Lange tijd was dit de gemakkelijkst toegankelijke brandstof in veel delen van Schotland. De ophoping van water in drassige gebieden vertraagt de afbraak van plantaardig materiaal zoals mos, gras en boomwortels, wat leidt tot de vorming van veen. Turf accumuleert extreem langzaam en moerassen zijn vaak duizenden jaren oud, waardoor turf algemeen wordt geclassificeerd als een fossiele brandstof. Turf was lange tijd de belangrijkste huisbrandstof in Schotland, omdat het in veel delen van het land gemakkelijk verkrijgbaar is. En het stookte niet alleen haarden, maar ook distilleerderij-ovens 🙂

Hoe wordt turf gebruikt in het mout-proces?

Tegenwoordig zijn distilleerderijen grotendeels afhankelijk van commercieel gemoute gerst. Vroeger moesten ze echter noodzakelijkerwijs hun eigen gerst mouten. Mouten maakt het zetmeel in gerstekorrels oplosbaar, zodat de suikers kunnen worden omgezet in alcohol. Met andere woorden, mouten laat gerstkorrels denken dat de lente is aangebroken. Gerstkorrels worden in water gedrenkt en mogen ontkiemen voordat het proces in de oven wordt stopgezet. Wanneer turf wordt verbrand om de oven te verwarmen, produceert het ook een bijzonder aromatische rook. Tot op zekere hoogte heeft deze rook een aanzienlijke invloed op de mout tijdens het bakken, door deze te doordrenken met verbindingen die ‘fenolen’ worden genoemd. Typische smaken zijn teer, as, jodium en rook.

Waarom sommige distilleerderijen stopten met het gebruik van turf

De kwaliteiten van geturfde whisky verdelen de mening van de consument. Dit is altijd al zo geweest. En toch, vanwege een gebrek aan alternatieve brandstofbronnen, waren whisky’s met volledig geturfde gerst ooit de steunpilaar van de industrie. Dit gold vooral voor de afgelegen distilleerders in de Highlands en eilanden. Dat was tot de introductie van kolen en, in het verlengde daarvan, cokes (brandstof). De Lowlands en Speyside waren de eersten die zich bekeerden. De ontwikkeling van het spoorvervoer in Schotland leidde tot de ruime beschikbaarheid van cokes. Coke brandt gelijkmatiger, consistenter en met minder rook dan turf, en dus waren deze regio’s de eersten die het potentieel van ongeturfde whisky beseften…

Anderen volgden, maar niet allemaal. Aanvankelijk uit noodzaak, Islay in het westen, Orkney in het noorden en verschillende distilleerderijen op het vasteland hielden vast aan de traditie. Deze distilleerders bleven tijdens het ovenproces wisselende hoeveelheden turf gebruiken. Hierdoor blijft een traditionele en nu grotendeels unieke whiskystijl behouden met veel variatie en smaak. En degenen die nog hun eigen mouterijen hebben, zoals Laphroaig op Islay, Highland Park in Orkney en zelfs Balvenie in Speyside, gaan nog een stap verder door relatief kleine hoeveelheden gerst voor eigen gebruik te turfen.

Hoe meten we het turf-gehalte van een whisky?

Geturfde whisky’s worden over het algemeen vergeleken met behulp van een maatstaf van fenol-delen per miljoen (Phenol Parts per Million/PPM). Dit verwijst naar de hoeveelheid fenolen in de mout zelf en niet naar de inhoud van de afgewerkte whisky. Sommige lichtere whisky’s kunnen oplopen tot 20ppm. Bruichladdich is zeer actief geweest aan de andere kant van de schaal met hun Octomore-whisky’s variërend van 167 ppm tot meer dan 300 ppm in één geval. De beoordeling is echter een bot instrument en whisky’s van vergelijkbare ppm kunnen nog steeds heel anders smaken.

Een paar Peated whisky-tips van ons 😉

We hebben een heel mooie assortiment peated whisky’s in ons assortiment. Sommige whisky’s zijn altijd voorradig (onze favorieten!) en sommige whisky’s zijn slechts beperkt verkrijgbaar zoals bijv. whisky’s van onafhankelijke bottelaars of Limited Editions. Een aantal whisky’s die we momenteel in de winkel hebben die absoluut de moeite van het proberen waard zijn:

  • ELEMENTS OF ISLAY “PEAT” (45% alc.)

PEAT Pure Islay, gemaakt met whisky’s van een handvol distilleerderijen uit heel Islay, is een uitgebalanceerde en gemakkelijk drinkbare whisky voor elke dag om alle liefhebbers van rokerige dram tevreden te houden! 45% alc. >> online bestellen

  • ELEMENTS OF ISLAY “PEAT” FULL PROOF (59,3% alc.)

De Cask Strength uitgave van de  PEAT Pure Islay, ook deze wordt gemaakt met whisky’s van een handvol distilleerderijen uit heel Islay. Per batch worden ca. 60 vaten geselecteerd voor deze whisky, die op volle sterkte wordt gebotteld, 59,3% alc. >> online bestellen

  • ELEMENTS OF ISLAY “PEAT & SHERRY” (56,2% alc.)

Exclusief voor Nederland bottelde Elixir Distillers deze limited edition van Elements of Islay. De welbekende Islay blended malt Peat gerijpt in sherry vaten en gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 56,2% (Oplage 1.032 flessen) >> online bestellen

  • MURRAY MCDAVID MULL’S FINEST 2014 (56,8% alc.)

Deze door Murray & McDavid gebottelde peaty whisky uit Mull (Ledaig misschien ;-)) is een jonge, maar heel interessante whisky!! Rook, niet zozeer medicinaal maar eerder floraal, in combinatie met PX vatrijping, is garantie voor veel smaak en genieten! De whisky kreeg een finish op een first fill Spìnola PX Sherry vat, wat zorgt voor een smaak-explosie! Gebotteld op 56,8% alc. >> online bestellen

  • MURRAY MCDAVID CAOL ILA 2014 (54,9% alc.)

Dit is een zeven jaar oude, zeer bijzonder gerijpte Coal Ila single cask uitvoering uit de Benchmark Range van Murray McDavid. Deze Caol Ila heeft een first fill Burgundy rode wijnvat finish. Deze Caol Ila is exclusief voor Nederland gebotteld, op een sterkte van 54,9% alc. Intens en erg spannend 😉 >> online bestellen

TIJDENS DH17'S PEAT-WEEK ONTVANGT U 10% EXTRA KASSA-KORTING BIJ AANKOOP VAN 2 FLESSEN PEATED/SMOKEY WHISKY NAAR KEUZE! BIJ 3 FLESSEN ONTVANGT U ZELFS 15% KORTING (ALLEEN IN DE WINKEL GELDIG!)