Ga naar de inhoud

The Glenmorangie "A Tale of Tokyo"

Geïnspireerd door zijn reizen naar de Japanse hoofdstad kocht Dr. Bill Lumsden, directeur whiskycreatie voor Glenmorangie, een klein aantal Mizunara-vaten in de hoop dat de unieke, gedurfde smaken van het Japanse eikenhout het lichte, bloemige karakter van de whisky met iets complex zouden omarmen. Het resulterende smaakprofiel is er een waarin “peper, bittere kersen en kokosnoot elkaar ontmoet”, zegt Lumsden. “Ook overheerlijke sinaasappelschil die samensmelt met wierook en zoete eik.” In de afdronk vindt u klassieke Glenmorangie-smaken van mandarijn, amandel en marsepein.

De bronskleurige vloeistof, gebotteld op 46% alcohol, heeft ‘krachtig kruidige’ aroma’s met hints van toffee, wierook en zadelzeep, gevolgd door een harsachtige toon en een vleugje cederhout. Deze whisky is een gelimiteerde uitgave in de “Tale of…” serie waar eerder al de Tale of Cake, Tale of Winter en Tale of Forest zijn verschenen in de afgelopen jaren. Ook deze Tale of Tokyo is weer een prachtige whisky van Glenmorangie! De whisky kost € 84,99 per fles en kun je hier online bestellen of lekker in de winkel komen kopen & proeven 😉

– – –

De zoektocht van Lumsden naar de Mizunara-vaten duurde enkele jaren vanwege de schaarste aan vaten. Het duurt ongeveer 200 jaar voordat het hout van Mizunara-eiken klaar is om te oogsten. Daarentegen heeft Amerikaans eiken ongeveer 100 jaar nodig om voldoende te rijpen voor het maken van vaten.

“Ik ben gefascineerd door de tegenstellingen tussen de drukke straten en rustige tuinen van Tokio, oude en moderne gebouwen, de vele zintuiglijke ervaringen en de cultuur”, aldus Lumsden. “Door mijn tijd daar door de jaren heen vroeg ik me af of ik mijn ervaring van Tokio en deze prachtige fijne kneepjes in whiskyvorm kon vastleggen.”

“Ik heb een deel van de Glenmorangie-spirit gedeeltelijk laten rijpen in zeldzame Japanse Mizunara-eikenhouten vaten, waar ik al een tijdje nieuwsgierig naar was om mee te experimenteren. De invloed van dit hout is ongelooflijk complex en ongebruikelijk; het vereiste evenwicht en verzachting met Glenmorangie gerijpt in Bourbon- en Sherryvaten, en het resultaat is een dram vol heerlijke zintuiglijke contrasten als een reis naar Tokio.