Ga naar de inhoud

The Hearach Single Malt!

De eerste legale whisky van het eiland Harris is er! The Hearach Single Malt whisky is gemaakt met zacht water uit de Buiten-Hebriden uit de Abhainn Cnoc a ‘Charrain, dat over de oudste rotsen op aarde stroomt, en 100% Schotse Concerto-gerst die licht geturfd is met ca. 12-15 ppm met behulp van met de hand gesneden turf. Cleite Mhòr’, een gebied in South Harris waar al generaties lang turf wordt geoogst. Deze single malt profiteert ook van een lange gisting die maximaal vijf dagen duurt, evenals een rijping van minimaal vijf jaar in drie vattypes: Fino butts, first-fill bourbon en Oloroso sherryvaten. Het unieke klimaat van het eiland zal ook een grote rol spelen in het profiel van The Hearach, die werd gebotteld op 46% alcohol zonder koudefiltratie of enige extra kleuring.

  • Neus: strandvuurtjes, boomgaardfruit, gember, vanille en bloemenhoning.
  • Smaak: Schotse tablet, appels, nootachtige mout, clotted cream en zachte turfrook.
  • Afdronk: Helder en subtiel rokerig.

 

The Hearach Single Malt 1st Release is uitgebracht met 8 verschillende batches, welke allemaal verdeeld worden over verschillende landen. Nederland heeft batch 5 en de whisky is vanaf nu te koop voor € 89,99 per fles. Je kunt ‘m hier online bestellen (gelimiteerde uitgave, op = op)

De whisky van The Hearach wordt gemaakt met weinig automatisering, en we vertrouwen bij het maken van whisky het liefst op de ‘menselijke aanraking’. Onze lokale distilleerders gebruiken hun oordeelsvermogen en ervaring om de snijpunten op basis van neus en zicht te bepalen, ze passen de stoomkleppen handmatig aan en procesbeslissingen worden dagelijks bij elke stap als team genomen. Het verschil dat dit maakt voor de uiteindelijke dram is misschien moeilijk te definiëren, maar we denken dat het gebruik van eilandhanden iets extra’s zal toevoegen aan de spirit die we uiteindelijk bottelen. De nadruk op mensen tijdens het hele productieproces zorgt er ook voor dat er werkgelegenheid ontstaat die anders verloren zou gaan bij een meer ‘drukknop’-operatie!

Elke druppel single malt-whisky van The Hearach wordt op het eiland Harris en nergens anders gedistilleerd, gerijpt, gemengd, getrouwd en gebotteld. De distilleerders en blenders zijn allemaal afkomstig uit de lokale gemeenschap en zijn van begin af aan getraind in het ambacht en de wetenschap van het maken van sterke dranken.

Isle of Harris Distilleries; The Social Distillery!

VOOR, MET EN VAN HET EILAND HARRIS
De Isle of Harris-distilleerderij begon met een eenvoudig idee… De afgelopen decennia heeft ons eiland te lijden gehad onder een langdurige bevolkingsafname, waarbij het aantal inwoners van onze gemeenschap de afgelopen vijftig jaar is gehalveerd. Terwijl jonge mensen onze kusten verlaten om hun fortuin te zoeken, kunnen maar weinig mensen terugkeren om werk te vinden, zich te vestigen en een leven op te bouwen op de plek die zij hun thuis noemden. Wij geloven dat een distilleerderij die niet alleen voor jaren maar al generaties lang is gebouwd, een manier kan zijn om dit tij te keren.

In 2015 begon de distilleerderij met slechts 10 mensen en de ambitie om de komende vijf jaar in aantal te verdubbelen. Tegenwoordig kunnen we met trots zeggen dat we meer dan 50 vaste medewerkers in dienst hebben, een zeer aanzienlijk aantal op een eiland met minder dan 2000 inwoners.

Onze distilleerderij bevindt zich in het hart van het eiland Harris, een klein eiland in de Buiten-Hebriden in het uiterste noordwesten van Schotland. In een havendorp, op slechts enkele meters van de wateren van East Loch Tarbert, herbergt een wit en met koper bekleed gebouw een familie van lokale mannen en vrouwen die zich toeleggen op het maken van prachtige eiland-‘spirit’ met trots en herkomst.

Binnen wordt dagelijks een brandend turfvuur aangestoken om bezoekers te verwelkomen en een diep gevoel van warmte en gastvrijheid te symboliseren in de traditie van de generaties die ons zijn voorgegaan. Onze deuren staan zes dagen per week voor iedereen open, met een echt eilandonthaal in afwachting van degenen die de lange weg nemen om ons te zien. Luister naar onze verhalen, proef onze sterke dranken, koop exclusieve lokale waren, geniet van koffie of een cocktail en ontspan met vrienden bij onze open haard.

Ondanks onze vele verspreide dorpen zijn we een hechte gemeenschap, verbonden door liefde voor deze bijzondere plek, tradities, geschiedenis, taal en cultuur, evenals de grenzen van onze gedeelde geografie. We delen een benadering van het leven die we graag aan anderen overbrengen, of dit nu hier in Harris is of ver van onze kust. Degenen die zich bij ons voegen in de distilleerderij zullen altijd een oprecht welkom uit de Buiten-Hebriden ontvangen terwijl we proberen onze geest en ons verhaal te delen en in ruil daarvoor meer over anderen te leren.

En voor degenen die online met ons in contact komen, breiden we dezelfde waarden van vertrouwdheid en vriendschap uit terwijl we de rest van de wereld bereiken via onze ambassadeurs, sociale media en online verhalen.

Kom ons bezoeken, neem deel aan evenementen over de hele wereld, volg ons op sociale media of word lid van ons wekelijkse tijdschrift om verbonden te blijven met onze eilandgemeenschap terwijl ons verhaal verder gaat… www.harrisdistillery.com

Extra informatie over de whisky en zijn bijzondere verpakking

Batch nummers

Elke batch The Hearach wordt volgens hetzelfde recept gemaakt. Er zullen echter subtiele, natuurlijke variaties tussen beide zijn, die de gekozen vaten weerspiegelen en de tijdsduur dat we met de vatting ‘trouwen’. We brengen onze whisky uit met een speciale combinatie van letters en cijfers op elke stopzegel. Met deze stripcode komt u meer te weten over de dram in de fles die u heeft gekocht of van plan bent te kopen.

De code kan verwijzen naar een specifiek gehuwde batch, of een batch uit één vat, of een batch met een bepaald type rijping, of een andere unieke factor in de vrijgave ervan. U kunt een begeleidend ‘batchblad’ downloaden (op de website) die overeenkomt met uw fles en meer te weten komen over de manier waarop uw whisky is gemaakt, enkele proefnotities lezen van een lokale eilandbewoner en genieten van een kort verhaal van Harris, geschreven ten tijde van de botteling. 

Voor Nederland is Batch 5 beschikbaar van deze 1st Release, en je kunt hier de factsheet van deze whisky downloaden (klik op link voor download)

Verpakking

Elke fles wordt gepresenteerd in een op maat gemaakte verpakking. De doos is overal in reliëf gedrukt, inclusief een gneis-steen-patroon uit steen nabij onze waterbron op het voorpaneel. Op de achterkant staan foto’s van mensen uit Harris. Er zijn vier combinaties mogelijk en de panelen worden willekeurig aan flessen toegewezen.

De binnenkant van de panelen bevatten een gedicht/lied in het Schots-Gaelisch genaamd ‘Eilean Na Hearadh’ (Isle of Harris). Er is een klein boekje bijgevoegd met daarin het verhaal van de whisky. Om materiaalverspilling tegen te gaan, wordt er ook een flessenonderzetter meegeleverd, deze is gemaakt van overtollige materialen die tijdens het productieproces ontstaan. Alle verpakkingen zijn 100% recyclebaar, inclusief de biologisch afbreekbare, fraudebestendige verzegeling.

Invloed van het eiland

Wij geloven dat ons water afkomstig van Abhainn Cnoc a’ Charrain het zachtste is van alle Schotse distilleerderijen. Er worden alleen zeer lage natrium- en chloormineralen gemeten, waarschijnlijk afkomstig van het zeewater dat over de landengte van ons dorp waait.

De rivieren en beken van Noord-Harris stromen over Lewisiaanse gneis, enkele van de oudste gesteenten op aarde, die volgens radiometrische technieken tussen de 2,4 miljard en 2,6 miljard jaar oud zijn. De hardheid ervan draagt bij aan de extreem lage mineraliteit van ons bronwater.

Na langere fermentaties en praktische distillatie in onze op maat gemaakte koperen ketels, worden onze eikenhouten vaten (gekozen tijdens een bezoek aan Kentucky en Spanje) op de markt gebracht. De chaos in de vaten ontstaat vervolgens aan de oevers van de Atlantische Oceaan, nabij het dorp Ardhasaig aan de westkust.

Ondanks onze noordelijke breedtegraad profiteert het oceaanklimaat van ons eiland van de stroming van de Golfstroom. Dit systeem zorgt ervoor dat de seizoenstemperaturen opmerkelijk stabiel blijven, wat volgens ons ons rijpingsproces ten goede komt.

Het laatste, moeilijk te definiëren element van het maken van whisky is onze natuurlijke manier van werken, die geduld brengt bij wat we doen, van fermentatie tot trouwen. Onze whisky is een langzame whisky en we kijken ernaar uit om hem in een ander tempo te delen…