Ga naar de inhoud

Whiskey van de Maand; Whistlepig10YO. Straight Rye

WhistlePig is een modern bedrijf waar respect voor de natuur, respect voor authenticiteit en aandacht voor de gemeenschap belangrijk is. Whiskey is een natuurproduct, wat we bij WhistlePig in de controle hierover tot in het extreme vertaald zien.

De WhistlePig Farm is een 200ha. grote boerderij, waar op 120ha. rogge is aangeplant. Daarnaast wordt er op een kwart van de grond Amerikaanse eikenbomen verzorgt, die zorgen voor eikenhouten vaten van eigen grond. Door de noordelijke ligging, speciaal voor dit type eiken, is de groei langzaam, waardoor de vaten een andere rijping geven als eiken van warmere gebieden! En er was ruimte voor Maple Trees, om zelf syrup te maken voor de Rye cocktails! 🙂Daarnaast waren op het moment van overname de belangrijkste levende wezens op de farm Mortimer en Mauve. Hangbuikzwijnen die de naamgever van de farm zijn! Ook zijn er geiten, schapen, paarden en bijen…

De historie van WhistlePig Rye:

De Entrepreneur Raj Bhakta, die zijn vermogen verdiende in verschillende levensmiddelen industrieën, kwam bij toeval in aanraking met een partij superieure Rye Whiskey, die hij kocht. Deze partij kwam uit een Canadese distilleerderij. In een tijd waarin de rye whiskey uit een dal zat qua verkoop en kwaliteit… Rye whiskey werd voor de 20e eeuw gezien als een poor-folks-whiskey, en koste toen 15-10 dollar per fles. Omzetten waren zeer laag, er werd bijna niet meer geproduceerd. Raj was er van overtuigt dat Rye van goede kwaliteit zijn plaats op de markt weer ging veroveren en door de aankoop van deze partij Canadese whiskey kwam hij op het idee een Premium Brand Rye Whiskey te creëren. WhistlePig Whiskey was geboren.

In 2007 kocht Raj de WhistlePig Farm, in Shoreham, in de staat Vermont. Vermont is een staat boven New York, waar 600.000 mensen leven in een dunbevolkte omgeving met veel ruimte en rust. In de USA is Vermont de staat waar mensen het gelukkigst zijn! Shoreham is een plaats waar slechts 1250 mensen wonen, een goede omgeving om een duurzame farm te hebben.

Raj ging bij de bouw van de WhistlePig Distillery niet over een nacht ijs. Hij schakelde Dave Pickerell in als master Distiller. Dave had daarvoor in 14 jaar de omzet van Maker’s Mark vervijfvoudigd. Daarna begon hij een advies bedrijf voor whiskey producenten. Hij was een van de meest gewaardeerde whiskey makers tot zijn dood in 2018. Hij was betrokken bij alle distilleer projecten van WhistlePig, hij ontwierp zelfs hun 2 stills!

WHISKEY VAN DE MAAND FEBRUARI; WHISTLEPIG STRAIGHT RYE 10 YEARS OLD

WhistlePig is een fantastisch merk pure roggewhis(e)y die wordt gedistilleerd en aanvankelijk gerijpt in Canada voordat hij verder wordt gerijpt op de WhistlePig Farm in Vermont. Deze 10 jaar oude pure rogge is gemaakt met 100% rogge en levert een volledig smaakprofiel van kruidnagel, munt, houtskool, romige karamel en butterscotch. Goed uitstekend spul.

  • Neus: aanvankelijk verse pepermunt en kruidentijm, met ontwikkeling van zoete vanille en marsepein. Romige butterscotch, frambozenjam en sinaasappelschil ronden het geheel af.
  • Smaak: Warme bakkruiden, nootmuskaat, kaneel en piment komen tot leven en worden getemperd door zoete muscovadosuiker, helder eikenhout en donkere chocolade. Vanille-cola en karamelzandkoek blijven hangen.
  • Afdronk: middellang, met warme roggekruiden, zoete mout en zure kersen.

 

De Whistlepig 10 Years Old Straight Rye kost normaal € 79,99 en is de gehele maand Februari slechts € 69,99 per fles! Tevens is deze vooraf te proeven in de winkel voor wie wil 😉