Ga naar de inhoud

Wijnbezoek Quinta da Alorna (Portugal)

Op werkbezoek om onze eigen wijn te blenden!

Afgelopen week zijn Wouter en Elise naar Portugal afgereisd om onze eigen rode wijn te blenden. Het was een geweldig reisje, vooral ook vanwege het práchtige weer, de gezellige groep en natuurlijk de topwijnen van het wijnhuis. We werden met open armen verwelkomd op het prachtige landgoed van Quinta da Alorna en zijn echt in de watten gelegd 2 dagen lang. Ons reisje begon in Lissabon waar we genoten van het lekkere weer, lekker eten en genoeg te drinken 😉 De volgende dag vervolgden we onze reis naar Almeirim, waar Quinta da Alorna gevestigd is. 

“Gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Taag, in de buurt van Santarém, en met de ingang gemarkeerd door een zeldzame struik bekend als “Bela Sombra”, onderscheidt Quinta da Alorna zich, niet alleen door de kwaliteit van de wijnen die het produceert op het landgoed, maar ook voor landbouw, bos en natuur. Met een totale oppervlakte van 2.600 hectare, verdeeld over 160 hectare wijngaarden, 500 hectare landbouwgewassen en ongeveer 1.900 hectare bos. Op het gebied van irrigatie produceert het momenteel volledig voor de agrovoedingsindustrie: maïs, aardappelen voor Matutano, pinda’s voor PepsiCo, erwten voor Dardico en zoete aardappelen.

In het bosgebied heeft het kurkeikenbossen, waaruit het kurk en dennenbos haalt voor de productie van pijnboompitten en eucalyptus voor de productie van papierpulp. Dit relevante bosgebied helpt ook om de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer te verminderen. Daarnaast staan er momenteel 6 fotovoltaïsche energiecentrales op ons terrein.”

De wijngaarden van Quinta da Alorna

Ons ging het natuurlijk vooral om de wijn hahaha… We werden ontvangen ín de wijngaard door wijnmaakster Marta Reis Simões en wijnmaker Luis Ierias. In de wijngaard stond een heerlijke lunch voor ons klaar, het was inmiddels dik 25 graden warm én de eerste wijnen konden ter plaatste geproefd worden… genieten! Marta vertelde ons over de wijngaarden van Quinta da Alorna en de plannen voor de toekomst.

“De rivier de Taag bepaalt het terroir van dit geweldige wijngebied, dat het gebied in de loop der jaren heeft getransformeerd tot een wijnbouwparadijs. De nabijheid van de wijngaarden tot de rivier bepaalt het bereik van de thermische amplitude, de wijnstokken die het dichtst bij de rivier staan, profiteren van een matigend effect. Bodems zijn zandige leem of zandige klei en gesnoeid Double Cordon de Royat. De 160 hectare wijngaarden zijn aangeplant met druivensoorten als Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet, Fernão Pires, Arinto, Sauvignon Blanc en Chardonnay. Het oogsten wordt met de hand uitgevoerd volgens de regels van de geïntegreerde wijnbouw die worden gebruikt voor de bestrijding van ziekten en plagen.”

Onze eigen wijn blenden!!

Na de fantastisch lunch reden we terug naar het “Paleis” van Quinta da Alorna, waar we onder begeleiding van Marta & Luis onze eigen wijn mochten blenden. We hebben dit al 2x eerder gedaan, dus wisten al een beetje wat we konden verwachten maar het was toch weer spannend en onwijs interessant om te doen! We kregen 5 basiswijnen van 5 verschillende druivensoorten, waar we één blend van konden maken. Dat had wat tijd nodig, we hebben best veel blends gemaakt voor we tot het uiteindelijke eindresultaat kwamen. Wat de precieze blend geworden is verklappen we later, wanneer de wijn in de winkel te koop zal zijn! We verwachten de wijn in September 2023 te kunnen verkopen… nu al helemaal leuk om te weten dat je eigen wijn er aan komt!

Overige wijnen van Quinta da Alorna

Na een super gezellig diner bleven we op het landgoed slapen. De volgende dag hebben we een rondleiding gehad door de winery, en mochten we aansluitend alle wijnen van Quinta da Alorna proeven. Opnieuw genoten we van het mooie weer (28 graden deze dag!) en top-wijnen van dit wijnhuis. Nieuwe jaargangen van de rosé’s, nieuwe toevoegingen aan het assortiment en sommige wijnen zelfs nog rechtstreeks uit de wijntanks omdat deze nog niet gebotteld zijn. Het was opnieuw genieten… Na een traditionele lunch en een groepsfoto vertrokken we richting vliegveld om de terugreis in te zetten. We denken met veel plezier terug aan 3 heerlijke dagen, mede mogelijk gemaakt door importeur Bresser & Timmer, Quinta da Alorna natuurlijk maar zéker ook onze reisgenoten!

In de maand April zullen de wijnen van Quinta da Alorna bij ons extra in het zonnetje staan. We hebben enkele van onze favorieten van de Portugal-trip uitgekozen om jullie te laten proeven! Op zaterdag 8 April zullen we deze wijnen ook allemaal open zetten op onze proeftafel… kom jij ook proeven??