Ga naar de inhoud

Ardbeg Traigh Bhan 19 Year Old

Onze favoriete Islay-distilleerderij Ardbeg staat op het punt om de 19-jarige single malt “Traigh Bhan” uit te brengen, zijn eerste permanente(!) whisky mét leeftijdsaanduiding die in bijna 20 jaar wordt uitgebracht!

Vernoemd naar Islay’s Traigh Bhan-strand, lokaal bekend als de Singing Sands, zal de whisky beschikbaar zijn in een beperkte hoeveelheid die op jaarbasis wordt geproduceerd.

Het recept van de whisky verandert met elke batch, waardoor ‘subtiele verschillen’ tussen toekomstige uitgaven zal ontstaan. Elk jaar komt er in September een nieuwe batch uit. Elke batch Ardbeg Traigh Bhan zal een unieke code op de doos en fles hebben, waarmee drinkers de website van de distilleerderij kunnen bezoeken om meer te weten te komen over het ‘verhaal’ van de betreffende whisky.

Dr. Bill Lumsden, directeur van Ardbeg voor distilleren, whiskycreatie en whiskyvoorraden, zei:

“Een nieuwe Ardbeg whisky mét een leeftijdsaanduiding (19yo.) is een zeldzame gebeurtenis en reden voor een feestje”

“We hopen dat Ardbeggians, door elk jaar het batchrecept een beetje aan te passen, plezier kunnen hebben met het verkennen van de fijnere details van deze steeds veranderende dram.”

Gerijpt in Amerikaans eiken en ex-oloroso Sherry vaten alvorens te worden gebotteld op 46,2% alc. Ardbeg Traigh Bhan’s 2019 heeft ‘intense en ruige’ tonen van ‘gerookte chili chocolade en paprika’ met ‘golven van geroosterde eik en geroosterde thee bladeren ‘in de mond.

De eerste batch Traigh Bhan zal op 3 September in Nederland gelanceerd worden, kost € 209,99 p/fles en is natuurlijk bij ons verkrijgbaar! (alle flessen zijn inmiddels via voorverkoop verkocht)

De laatste permanente leeftijdsgebonden uitdrukking die deel uitmaakte van het assortiment van de distilleerderij was Ardbeg 10 Year Old, die in 2000 werd geïntroduceerd. Het kernassortiment bevat momenteel een reeks single malts zonder leeftijdsaanduidingen, die zijn vernoemd naar geografische kenmerken van het eilandhuis van de distilleerderij waaronder Corryvreckan, Uigedail en An Oa, waarvan de laatste in september 2017 werd geïntroduceerd.

Tonen die je terug kunt vinden in de nieuwe Ardbeg Traigh Bhan 19yo.

PROEFNOTITIES ARDBEG TRAIGH BHAN 19YO.

Aroma: zachte rimpelingen van rokerige ananas, zure room en houtrook zorgen voor een onweerstaanbare neus. Nieuw geschaafd eikenhout en soepel donker leer zingen voor je ziel terwijl zoete toffee en zoethout je intrekken.

Een scheutje water geeft een golf onverwachte tonen vrij. Geslagen vuursteen, kruidenpijnboomhars en koolteer bruisen naar citrusachtige limoensorbet en subtiele, maar zoete vanillekaastaart.

Smaak: De turfachtige kracht van deze verleidelijke drank valt niet te ontkennen, omdat het je gehemelte in zijn rokerige diepten dompelt. Een intens zout gevoel in de mond zweeft in zoetzure tonen van gerookte chilichocolade en paprika. Golven van geroosterde eik en geroosterde theebladeren komen tevoorschijn voordat ze verdwijnen om verse pepermuntfondant en gezouten witte chocolade te onthullen.

Finish: stevige maar zachte, kalmerende houtrook mond uit in een lange, aanhoudende afwerking – resonerend tot ver buiten het glas…