Ga naar de inhoud

Balcones Texas Whisky

Sinds deze week zijn de prachtige whisky’s van het Texaanse Balcones Distilling in Nederland verkrijgbaar. Deze Amerikaanse distilleerderij maakt diverse prachtige single malts en bourbons die tot voor kort nog helemaal niet verkrijgbaar waren in Nederland. Tot nu dus!!

HOE HET BEGON…

Balcones is een Amerikaanse ambachtelijke distilleerderij opgericht in 2008 in Waco, Texas. De oprichter is Chip Tate, die de drang voelde om iets nieuws te doen. In plaats van gewoon een ander recept van pastasaus of iets saais uit te proberen, besloot hij dat hij een Texas whisky-traditie wilde beginnen. Veel spannender 😉

De Balcones-distilleerderij werd opgericht en was destijds gevestigd in een oude laswinkel onder een brug in Waco, Texas. Hoewel dat klinkt als de setting voor een horrorfilm, is het eigenlijk de geboorteplaats van heerlijke en legendarische ambachtelijke whisky! Een overgrote meerderheid van de apparatuur die Balcones gebruikte om de whisky te maken, werd gebouwd door Chip en andere Balcones-leden met behulp van plaatmetaal, lasgereedschap en hamers. Het eindresultaat was een volledig functionele distilleerderij, met de hand gemaakt, precies zoals ze het wilden.

Na dit extreme vertoon van vindingrijkheid en awesomeness kwam er nog meer vindingrijkheid en awesomeness toen ze hun whisky begonnen te destilleren. Ze produceerden de allereerste Texaanse whisky, de Texas Single Malt, en de eerste Blue Corn-whisky ooit, de True Blue, die beide zijn bekroond met vele onderscheidingen. Terwijl ze nieuwe whisky’s blijven toevoegen en medailles om hun nek laten hangen, zouden we zeggen dat Chip zijn doel heeft bereikt. Balcones maakt Texas whisky, niet alleen whisky gemaakt in Texas! (bron; www.masterofmalt.com)

(RUIM) 10 JAAR VERDER!

Inmiddels is Chip Tate weg bij Balcones en is de distilleerderij verhuisd naar het hart van Waco, Texas. Meester-distilleerder Jared Himstedt en zijn team lopen al tien jaar voorop in de ambachtelijke destillatiebeweging van glas tot glas. Hun unieke passie, nieuwsgierigheid en drive om authentieke Texas-whisky te creëren, manifesteert zich in een diepe menselijke band met hun ‘spirit’. Balcones streeft naar eerlijkheid en transparantie; het zijn whiskyopleiders en ambassadeurs, met een focus op gemeenschapsinvesteringen.

De distilleerders ruiken en proeven elk vat persoonlijk om te bepalen wanneer de rijke, volle whisky klaar is. De volwassen Balcones-whisky heeft een kenmerkend gewicht, complexiteit en dichtheid; het zit boordevol intense, rijke smaken … en wordt nooit koud-gefilterd of (bij)gekleurd. Van het rijke, fruitige en robuuste vlaggenschip de ‘Texas Single Malt’, tot de chocolade-, citrus- en kruidtonen van de ‘Texas Rye’ en de rokerige, zoete barbecuesmaken van ‘Brimstone’ – Balcones belichaamt een klassieke Texas-spirit, met innovatie, durf en complex verfijning die wordt gedistilleerd om te waarderen!!

Op dit moment zijn de volgende Balcones whisky’s verkrijgbaar bij DH17:

  • Balcones True Blue 100 proof – € 49,99
  • Balcones Texas Single Malt – € 61,99
  • Balcones Rye 100 proof – € 41,99
  • Balcones Brimstone – € 49,99 (beperkt verkrijgbaar)

De Balcones whisky’s zijn aankomend weekend te proeven op het Zoomer Whisky & Rum Festival 2019!