Belsazar & de terugkeer van vermouth!

Vermouth: Een versterkte wijn op smaak gebracht met kruiden en planten. Droge ingrediënten die vaak gebruikt worden in vermout zijn kruidnagel, kaneel, kinine, schillen van citrusvruchten, kardemom, marjolein, kamille, koriander, jeneverbes, hysop, en gember.

Vermouth is lange tijd vrijwel onzichtbaar geweest in drankenland, maar vermouth is weer helemaal hip! In Barcelona heeft vermouth de gin-tonic inmiddels al naar de achtergrond verdrongen en hier in Nederland ontdekken we dit drankje ook dit jaar. Verschillende belangrijke chefs en bartenders (in m.n. de Randstad) hebben de vermouth teruggebracht op hun (cocktail)kaart en er komen steeds meer bijzondere vermouths op de markt waar men uit kan kiezen. Weg met de goedkope martini, het wordt tijd dat wij de échte vermouth leren kennen! De lekkere, zeer bijzondere en ontzettend smaakvolle vermouth!

Sinds deze week hebben wij een nieuwe vermouth opgenomen van het Duitse bedrijf Belsazar. Wij waren zó enthousiast over deze producten dat we ze direct hebben besteld en ze staan inmiddels al te pronken in de winkel 🙂

BELSAZAR VERMOUTH

Gemaakt in Baden aan de rand van het Zwarte Woud in Duitsland. De Belsazar-range bestaat uit vier varianten: Droge, rode, witte en rosé vermouth. IMG_6908

Ze zijn allemaal gemaakt met een mix van zes wijnen op smaak gebracht met maximaal 20 specerijen, kruiden, schillen, bloesems en small-batch fruit brandewijn. Dit mengsel wordt vervolgens een aantal maanden gerijpt in grote stenen kruiken met het oog op “het behoud van aroma’s en smaken”.

Opgericht in 2013, wordt Belsazar Vermouth geproduceerd met behulp van brandewijn gemaakt bij de Duitse Schladerer Distillery.

Belsazar Droog wordt beschreven als fruitig, bloemig en bitter, terwijl van de Belsazar Red wordt gezegd dat het een typische vanille zoetheid heeft met hints van caramel, kersen en specerijen. Beschreven als een ‘unieke ontwikkeling op het gebied van vermouth’ is de Belsazar Rose, met een pittige, frisse en licht smaak. Als laatste de Belsazar White welke beschikt over een volle zoetheid. Deze is hierdoor bijzonder goed geschikt voor longdrinks & mixen!

De idéale zomerdrank voor 2015!

Vermout wordt met name gedronken als aperitief, puur of met een klontje ijs. Rode vermouth is heel erg lekker met een schijfje sinaasappel als garnering. Rosé vermouth kun je puur drinken of gebruiken in een cocktail… de droge vermouth wordt vooral gebruikt in klassieke Martini cocktails. En de witte vermouth is het beste te mixen met bijv. bruisend water of vruchtensap.

Wij probeerden de Belsazar White in de mix met de even bijzondere Fentimans Rose Lemonade. Een ‘match made in heaven’ als je het ons vraagt!

‘La Vie En Rose’

  • 60 ml. Belsazar White

  • ca. 150 ml. Fentimans Rose Lemonade

Vul een (middel)groot wijnglas met ijs, giet hier de Belsazar White over en vul het glas op met Fentimans Rose Lemonade. Garneer het drankje met ‘n eetbaar viooltje of een rozenblaadje en geniet! Een geweldige, zeer smaakvolle en zachte cocktail met weinig alcohol… 🙂

Belsazar White € 29,99 p/fles & Fentimans Rose Lemonade € 2,- p/flesje 275 ml.

11022813_771837256245842_1524633283_n