Echte oude Bourgogne, dáárom wordt deze wijnstreek zo gewaardeerd!

Bourgogne is de wijnstreek waar vele wijndrinkers niet zo goed raad mee weten. Niet goedkoop, veel verschillende namen en smaken die vaak niet overtuigen als we er zo ’ns een proberen. Door de Nederlandse volksaard proberen wij dan ook vaak een wijn waar we qua prijs geen bult aan kunnen vallen! Dus dan krijgen we niet een echt mooie te proeven maar een die er qua prijs, maar ook qua smaak net onder zitten. Dus niet iets waar je warm voor loopt. Zoals met alles in het leven waar we de beste kwaliteit niet voor het minste geld kunnen krijgen.
 

DH17 staat bekend om het verkopen van prachtige wijnen uit heel de wereld, maar ook wij kunnen niet alles kopen wat we willen. In met name Frankrijk zijn de wijnen die nu aangeboden worden aan ons net op dronk. De topwijnen worden zoals bekend beter naarmate ze ouder zijn en langer op fles en vat gerijpt zijn. Maar de echte oude Bourgognes worden ons bijna nooit aangeboden. Maar nu kon ik deze week enkele zeer oude, fantastische Bourgognes aanschaffen;

Ik heb een klein aantal Meursault 1995 van Robert Ampeau kunnen kopen. Ampeau is een Bourgogne handelaar die gespecialiseerd is in de opslag en verkoop van hele oude Bourgogne wijnen. En alleen de allerbeste kunnen zo oud worden! Deze Meursault is door zijn kracht en potentie er een die nu dus al 23 jaar aan het ontwikkelen is. Ik dronk nog nooit een wijn met zoveel smaak-rijkdom, lengte en fruitbeleving. Prachtige houtbeleving, maar ook nog verrassend veel fruit in het palet. Ook kon ik een aantal Blagny 1988La Pièce sous le bois”. Een dijk van een Bourgogne Rouge. De geraffineerde houtsmaak die je eerst via de neus al opgewonden maakt. Daarna de fruitigheid die je na zoveel jaren wellicht niet verwachte, fantastische lengte en perfecte balans.

Ook van Louis Jadot heb ik nog een buitengewoon lang ontwikkelde Moulin-a-Vent van 2007, dus al 11 jaar oud. Veel hout in de neus, perfect gerijpt en met een sappige rode bessen gevoel in het palet en een lichte vanille afdronk. Mooi!

  • Meursault 1995 nu voor € 75,99
  • Blagny 1988 nu voor € 65,00 
  • Moulin-a-Vent Clos de Rochegrès 2007 voor € 32,99

Geniet, Johan Rijnart