Ga naar de inhoud

RyeLaw Fife Single Grain Whisky; gedurfd & gaaf!

Een Fife Single Grain Scotch Whisky gemaakt van 53% gemoute rogge en 47% gemoute gerst.

RyeLaw houdt zich aan de regels voor Amerikaanse rogge-whisky, maar in Schotland is er momenteel geen wettelijke definitie voor rogge-whisky, en daarom mogen we die term niet legaal op de fles gebruiken. RyeLaw is de eerste release van de InchDairnie Distillery in Fife en is de enige whisky ter wereld die wordt gemaakt met rogge en gedestilleerd in een Lomond Hill-distilleerketel! Een Lomond Hill still is een koperen pot still met zes koperen borrelplaten in de nek. Door dit unieke type still te gebruiken, kan het exact optimale smaakniveau en de sterkte worden bereikt zonder schommelingen – voor RyeLaw is dit precies 72% alc.- Deze techniek wordt ‘precisiedistilleren’ genoemd, waarbij de piek van de smaak wordt gelokaliseerd en verzameld voor rijping.

Vanaf het begin heeft Inchdairnie geprobeerd de grenzen van smaak te verleggen door het traditionele maken van whisky te combineren met nieuwe technologieën. Ryelaw, de eerste release van de distilleerderij, werd geïnspireerd door de ontdekking van documenten uit 1909 waarin het gebruik van rogge in Schotse distilleerderijen werd beschreven, een praktijk die tot nu toe vrijwel vergeten was. De lokaal geteelde rogge zorgt voor een rijke kruidigheid in de spirit die verder wordt aangevuld door rijping op nieuw Amerikaans eikenhout. Na vijf jaar rijping vertoont Ryelaw aroma’s van groene peperkorrels, houtachtige kruiden en zachte vanille die de neus vullen. De smaak brengt een waterval van peperige roggekruiden, verpakt in tonen van gemoute melkkoekjes, gedroogd fruit en een olieachtige, mondvullende viscositeit.

Wat voegt rogge toe aan een whisky? Het geeft RyeLaw een prikkelende peperige kruidigheid met een prachtige aromatische geur, terwijl de jaren van rijping op nieuw verkoold eikenhout nog meer lagen van vanillezoetheid en rijpe eikenhoutigheid toevoegen.

De whisky wordt met een hamer gemalen, gepureerd, buiten gefermenteerd, nauwkeurig gedistilleerd en gerijpt in de InchDairnie-distilleerderij in Fife. De whisky word gerijpt op nieuwe Amerikans eikenhouten vaten (char-level 3) en gebotteld op 46,3% alc. en in een práchtige fles op de markt gebracht, in gelimiteerde oplage. Een spectaculaire whisky gemaakt van gemoute rogge en gerst die de geschiedenis in twijfel trekt… De eerste jaarlijkse vintage van RyeLaw werd gedistilleerd in 2017 en gebotteld in 2022. Deze Scottish Rye is een beperkte release en is het resultaat van slechts één week productie, wat betekent dat er slechts 200 vaten van deze specifieke vintage zijn ooit gebotteld om wereldwijd te worden uitgebracht!

De RyeLaw Fife Single Grain Scotch Whisky is gelimiteerd verkrijgbaar en kost € 129,99 per fles. U kunt de whisky hier online bestellen.