Wijnen voor deze aankomende Kerst

Afgelopen jaar schreef ik het volgende:

 

“Verslag van een geweldige wijn-tasting met Armando Castagnedi, eigenaar van Tenuta Sant’Antonio uit Verona”

 

Deze week mocht Johan aanwezig zijn op een buitengewone wijntasting/masterclass; de eigenaar van Tenuta Saint’Antonio, Armando Castagnedi presenteerde de vooraf strak geplande proeverij van wijnen uit zijn gebied rond Verona. De Soave als belangrijkste DOC van witte wijnen en de Valpolicella, Ripasso en Amarones voor de rode wijnen. Maar als liefhebber had hij besloten dat, naast de meeste verbluffende mooie varianten, geproefd uit flessen van 0,75 ltr. er een mogelijkheid was om dezelfde varianten uit veel oudere jaargangen uit magnumflessen te proeven! Prettige verrassing!

Het verschil is erg groot kan ik jullie vertellen. Armando zei: ‘voor ons wijnmakers is wijnen bottelen op magnum flessen van 1,5 liter erg belangrijk. Doordat een grotere hoeveelheid wijn bij elkaar en met minder contact met zuurstof kan rijpen, is het resultaat significant beter!’ Voor de smaak ontwikkeling zijn de meeste verkochte flessen van 0,75 liter minder, dus voor de wijnmaker is de magnum dé maat! Wij drinken dus in zijn perceptie halve flessen wijn…”

Dat hebben vele van onze klanten gelezen, zij hebben zichzelf verwend met zo’n mooie magnum. Ik kon toen ook zeer mooie oudere magnums kopen, die veel ouder waren dan de reguliere 0,75 ltr flessen. Om dit jaar de klanten die geweldig genoten hadden van hun Magnums (veel super-positieve reactie gekregen!) niet teleur te stellen ben ik opnieuw gaan zoeken naar echt oude kwaliteitswijnen die nú op hun top zijn. Het is tenslotte dit jaar maar 2 dagen kerstmis! Veel van de wijnen die we vorig jaar mochten inkopen waren helaas nu niet meer te koop. Maar de in mijn ogen interessantste magnums die ik kon kopen heb ik in huis kunnen halen!

Uit Italië 2 soorten die vorig jaar buitengewoon gewaardeerd werden (en nu inmiddels weer een jaar extra gerijpt, en dus nog lekkerder!). Van Tenuta Sant’Antonio de Valpolicella La Bandina 2005. Van La Bandina staat op de site een eigen stuk geschreven. En de beste Amarone die ik ooit geproefd heb: Campo di Gigli Amarone di Valpolicella. Een reus van een wijn, levendig, intens en met finesse. Ook van 2005. Deze wijnen zijn rechtstreeks uit Italië voor ons geïmporteerd, en 8 jaar ouder dan de soorten die normaal bij de importeur liggen. Allebei de soorten zijn nog minimaal 20 jaar te bewaren. Maar let op: Het is een eenmalige partij, op=op, en dan heb ik daarna alleen deze wijnen van 2013 of jonger!

Beide wijnen zijn bij praktisch elke kerstdis te gebruiken, de smaak is zeer lang en rijk, maar nooit dominant of overheersend aan de maaltijdcomponenten. Heerlijk bij met name wildgerechten en pate, rood vlees en rollades.

Voor de liefhebbers van de meer verfijnde Bourgognes, met hun sappige en fruitige karakter heb ik een Santeney Magnum 1e cru Beauregard van 2015. Dit lijkt jong voor een Bourgogne, maar de laatste jaren worden de Bourgognes anders gevinificeerd, met name het gist gebruik. Daardoor zijn de wijnen veel eerder op dronk dan vroeger. Ik heb deze gedronken, prachtig Bourgogne hout waarna het sappige, ronde en uitgebalanceerde vocht je smaakpapillen verwent! Erg mooie wijn, geraffineerd en verfijnd.

Voor de krachtpatsers onder ons hebben we nog enkele Chateauneuf du Pape 2012 Magnums kunnen bemachtigen, krachtig en smaakrijk, een prachtkoppel met gekruid rood vlees en tournedos.

De prijzen:

  • Santenay 2015 1e Cru de Bourgogne, 1,5 liter voor €69,99
  • Chateauneuf du Pape Domaine de Charbonnière 2012, 1,5 liter voor €69,99
  • Valpolicella La Bandina 2005, 1,5 liter voor €55,00
  • Amarone Campo di Gigli van Tenuta Sant’Antonio 2005, 1,5 liter voor €165,00

  • Ik wens iedereen heerlijke kerstdagen!

    Johan Rijnart